Kontakt oss på 22 20 90 10

Jubileums-show!

Søndag 21. januar 2018 blir det jubileumsshow for å feire Bårdars 80 år! Her vil mange av Norges fremste dansere og musikalartister opptre.

Mer informasjon kommer snart!

Bårdar feirer 80 år!

Bergljot Bårdar Nordal hadde lenge syslet med tanken om å komme i gang med danseskole og tok skrittet fullt ut da hun åpnet Danseinstituttet i Torstedgården, Stortingsgaten 30 i 1937. Det var en tid med en mengde etablerte danseskoler i Oslo, men Bergljot lot seg ikke skremme av konkurransen. Hun hadde gjemt en liten hemmelighet i ermet: Swing var en gryende motedans ute i verden, sprunget ut av jazzen.

I september 1937 flyttet Bergljot Bårdar Nordal fra Stortingsgaten 30 til større lokaler i Cort Adlers gate 12. Her åpnet hun med navnet «Swing Danseinstitutt» og averterte kurser for studenter, ungdom og voksne – nybegynnere og litt øvet, samt «privattimer hele dagen», alle dager i uken.

Swing var noe nytt og populært og Bergljot arrangerte treningsaftener med orkester – blant andre Torshaugs trio og The Four Swingers – i en sal på 200 kvadratmeter. Den gang kostet hele kurset på åtte uker 18 kroner – som kunne deles! Grunnlag for undervisningen fikk hun i København, som medlem av Terpsichore. Det var vanlig at danselærerne reiste hit for å få nye impulser og materiell. Hun tok eksamener i London og ble Associate Imperial Society i 1938.

Swing ble et varemerke for Bårdar i alle år. Men hun var stadig våken for videre fornyelser. I 1937 markedsførte hun steppdans og engasjerte Jack Lemkow som instruktør. I 1938 grep hun tak i Glenn Millers og Count Basies musikk og introduserte jitterbug, en hurtig jazzrytme som kom på mote i USA i 1940, men som først inntok norske dansegulv etter krigen.

I krigsårene 1940-45 satte okkupasjonsmaketen en stopper for all organisert dans, men i 1945 gjenåpnet Bergljot Bårdar danseskolen, denne gangen i Kristian Augustsgate 15, hvor instituttet holdt hus frem til utgangen av 2012. I januar 2013 flyttet Bårdar til nye og tidsriktige lokaler i Rosenkrantz gate 22.

Bårdar har i alle år fanget opp nye dansetrender på et tidlig stadium. På 1950-tallet var danseskolen blant de første til å sette latinamerikanske rytmer på programmet. I 1982 lanserte Bårdar i samarbeid med Anne Kristoffersen, som første danseskole i Norge, kurs i aerobic.

Bårdar Dancing Team startet opp på 1980-tallet og gjorde stor suksess med forskjellige turneer og TV-opptredener. I 1999 ble det profesjonelle dansekompaniet Bårdar Danseteater etablert.

Freddy Haugan tok sine første dansetrinn på Bårdar tidlig på 1960-tallet, og begynte etterhvert å undervise ved danseskolen. I 1995 etablerte Freddy og Hilde Haugan Bårdar Akademiet, som skulle være en utdanningsskole for artister med undervisning i dans, musikaldans og musikkteater. I 1998 kunne Bårdar også tilby videregående utdanning gjennom samarbeid med Treider Private Gymnas. I dag er Bårdar blant Norges ledende utdanningsinstitusjoner innen dans og musikkteater. Skolen mottar støtte fra Kunnskapsdepartementet.